Dodaj Dobrą Markę do ulubionych Reklama w DM RSS

Strona glówna Dobrej Marki

PRZYJACIELE DM

Wydrukuj artykuł Wyślij powiadomienie e-mail do znajomego o tym artykule Oceń artykuł Zmień czcionkę - większa/normalna

Dietetyczna sól Sante

Dietetyczna sól Sante

Firma SANTE poszerzyła asortyment. Producent zdrowej żywności wprowadził na rynek Sól o obniżonej zawartości sodu. Umiarkowane stosowanie nowego produktu nie zaszkodzi nawet osobom z nadciśnieniem tętniczym. Sól o obniżonej zawartości sodu szczególnie polecana jest dla osób dbających o zrównoważoną dietę, które nie chcą zrezygnować ze wszystkich rozkoszy podniebienia. 100 g nowego produktu firmy SANTE zawiera jedynie 25,7 g sodu. Nowy produkt Sante jest już dostępny na półkach sklepowych. Poręczne opakowania zawierają 230 g mieszanki soli morskiej (70%) i soli potasowej (30%).

 

Właśnie mieszankę tych dwóch rodzajów soli specjaliści zajmujący się dietetyką polecają najczęściej. Zróżnicowana dieta uboga w sód i bogata w potas, pomaga w utrzymaniu m.in. właściwego ciśnienia krwi. Sól produkowana przez SANTE polecana jest wszystkim osobom dbającym o swoje zdrowie oraz pacjentom z nadciśnieniem tętniczym. Większość z nas spożywa zbyt dużo sodu. Chcąc zadbać o nasze tętnice i serce warto pomyśleć o jego ograniczeniu w codziennych posiłkach - zauważa Aneta Czerwonogrodzka – - Senczyna, specjalista w zakresie żywienia człowieka i dietetyki.

Potas zawarty w nowej soli SANTE korzystnie wpływa na układ krwionośny, a  serce pobudza do regularnych skurczów i zabezpiecza w czasie wysiłku. Od tego biopierwiastka zależy nasza sprawność ruchowa. O przyjmowanie potasu powinny zatroszczyć się szczególnie osoby intensywnie uprawiające sporty. Prawidłowe stężenie potasu w krwi wspomaga  wytwarzanie energii z węglowodanów oraz  jest odpowiedzialne za szybkie i sprawne przekazywanie impulsów z mózgu do mięśni.

Trudno wyobrazić sobie kuchnię bez soli. Jest ona najczęściej spotykanym składnikiem używanym w przygotowywaniu potraw. W znaczący sposób wpływa na wyodrębnienie ich smaku, wykształcenie koloru i aromatu. W niewielkich ilościach dodaje się ją nawet do słodyczy. W umiarkowanych ilościach pozwala na zniwelowanie smaku goryczki wielu warzyw, takich jak ogórek czy bakłażan.  Sód odgrywa niebagatelną rolę w organizmie człowieka, gdzie odpowiada za prawidłową regulację gospodarki wodnej i kwasowo-zasadowej. Sól natomiast, dzięki właściwościom ograniczającym rozwój bakterii, stosowana jest jako środek konserwujący żywność. – Pamiętajmy także, by solić potrawy już na talerzu, a nie w czasie ich przygotowywania. W ten sposób użyjemy mniej soli, a to zawsze będzie dla nas zdrowsze – radzi dr Aneta Czerwonogrodzka - Senczyna.

Sugerowana cena detaliczna: 2,30 – 2,60 PLN

Firma Sante A. Kowalski Sp. j. jest liderem na rynku żywności korzystnej dla zdrowia. Od pięciu lat, dzięki prowadzonej strategii oraz inwestycjom odnotowuje ciągły wzrost obrotów na poziomie 25% rocznie. Firma posiada już pierwsze miejsce na rynku musli i produktów sojowych. Od wielu lat eksportuje swoje produkty - do Wielkiej Brytanii, Litwy, Estonii, Szwecji, Austrii, Islandii, ale też na Bliski Wschód. W ciągu 17 lat działalności była wielokrotnie wynagradzana i wyróżniana. Trzykrotnie zdobyła tytuł w rankingu „Gazele Biznesu” (2005, 2006, 2007 r.), otrzymała statuetkę CoolBrands Polska 2006/07 i Laur Konsumenta 2005, została Liderem Przedsiębiorczości 2005, a w 2008 r. produkowana przez Sante Granola zwyciężyła w kategorii produkty śniadaniowe w konkursie HIT HANDLU. Portfolio firmy liczy obecnie ponad 100 produktów wspierających zdrowy tryb życia i odżywiania.

 

Autor:   Sante

Data publikacji:   16 marzec 2010r.

WWW:   http://www.sante.pl

Oceń artykuł:
Aktualna ocena to: 8,00.
Wydrukuj artykuł Wyślij powiadomienie e-mail do znajomego o tym artykule Oceń artykuł Zmień czcionkę - większa/normalna